New Line Arkitekter AB | Öresundsverket, Malmö
16307
portfolio_page-template-default,single,single-portfolio_page,postid-16307,woocommerce-no-js,,vss_responsive_adv,columns-4,qode-theme-ver-7.8,wpb-js-composer js-comp-ver-4.9,vc_responsive

Öresundsverket, Malmö

Den här typen av uppdrag kommer inte varje dag. Byggandet och moderniseringen av nya Öresundsverket – unikt så tillvida att skulle byggas ett nytt kraftverk samt driftkontor inne i befintliga gamla byggnader.

De befintliga byggnaderna är ritade av Hans Westman 1955 och består av flera större sammanlänkande karaktärsfulla tegelbyggnader. Byggnadernas läge och utseende har sedan det byggdes gett hamnområdet en karaktärsfull siluett.

Vårt uppdrag var att i det ena kraftverksbyggnaden skapa nya kontors-, verkstads-, och personallokaler för driftspersonalen på verket samt annan personal som tidigare fanns utspridda på olika adresser i staden.

Som bilderna visar ger den nya kontorsbyggnaden med dess helglasade fasad verkligen ett intryck av en byggnad i byggnaden. Den nya glasade byggnaden kunde få ett fritt utförande med en flexibel planlösning där man inte behövde ta hänsyn till den yttre strukturen/fasaden. Utrymmet mellan den gamla och nya fasaden är tänkt som en buffert som gör det möjligt för solljuset att sprida sig och ge ett jämt ljus till de nya kontoren på insidan. Utrymmet utgör även en klimatbuffert som gör det möjlighet att skapa ett jämnare inomhusklimat vilket gör att energiförbrukningen kan minskas.

På dagen framstår den gamla byggnaden som orörd medan man på kvällen/natten ser hur den nya inre strukturen lyser upp och ger betraktaren en upplevelse av byggnadens nya liv.

Plats:

Flintrännegatan – Blidögatan, Malmö Kommun

Yta:

Ombyggnad ca 6000 kvm

Byggår/färdigställande:

2009

Uppdragsgivare:

E.ON Värmekraft Sverige AB

Projektkategori
Kontor