Malmö Museer, Malmö

Akvariet på Malmö Museer invigdes 1937 och är efter alla år i behov av ett rejält lyft. Parallellt funderades det över den allmänna logistiken på museet, som inte längre kan möta varken personalens eller besökarens behov.

New Line har fått i uppdrag att helt rita om Akvariet (se ”Våra projekt”- Akvariet) och tillsammans med Barup & Edström Arkitektkontor rita övergripande ändringar i slottets logistik.

Önskemålet är att skapa direkta och tydliga kopplingar mellan Slottsholmen och Malmöhus slott. Det framtagna förslaget består av två trapptorn placerade på slottsgården som kopplar sig till Malmöhus slott med två gångbroar över slottsgården. Placeringen av spångarna antyder den ursprungliga placeringen av slottet och ramar in slottsfasaden.

Som förslag ligger på bordet att klä spångarna i en dekorativ fasadbeklädnad av cortenstål, som skulle ge vackra ljusspel både på gårdsrummet på kvällen och intressanta skuggspel i interiörerna på dagen.

Trapptornen och spångarna kommer att ge möjlighet att röra sig fritt mellan våningsplanen och byggnaderna och skapa bra överblick för orientering. Framförallt förbättras tillgängligheten avsevärt för bla rullstolsanvändare och barnvagnar.

Plats:

Malmö, Malmö Kommun

Yta:

Byggår/färdigställande:

2014-2015

Uppdragsgivare:

Malmö Stad

Projektkategori:

Bostäder

Projektkategori
Offentliga byggnader